Wat moet ik nu kiezen?

De drie verschillende productgroepen hebben elk hun sterke en zwakkere eigenschappen. Een beslissing dient daarom verstandig afgewogen te worden.

Belangrijke factoren die meespelen in Uw beslissing zijn:

Heb ik reeds zomerbanden, en in welke staat zijn ze ?
Hoe veel kilometer rij ik per jaar ?
Doe ik enkel plaatselijk verkeer, of veel autostrade ?
Hoe lang rij ik met m’n wagen voor hij wordt vervangen ?
Ga ik met deze wagen op wintersport ?

zomerband.png

zomerband

Hieronder verstaan we de standaard banden waarmee Uw wagen origineel mee wordt uitgerust. Deze banden zijn geproduceerd met volgende algemene eigenschappen en vereisten in gedachte :

Omstandigheden en eisen waaraan zomerbanden dienen te voldoen :
Warm weer
Hogere snelheden
rendement

Eigenschappen :
Profiel : grote massieve profielblokken – vaak aaneengesloten – voor optimale baanligging bij hogere snelheid (zie foto)
Rubber : hardere rubbercompound voor meer rendement

winter.png

winterband

Winterbanden hebben – in winterse omstandigheden (lees : vanaf +7° C) – een merkelijk betere grip en trekkracht op natte, besneeuwde of bevroren wegen, verminderen het risico op aquaplanning dankzij de specifieke profilering, en bieden een veel kortere remweg op besneeuwd of ijzig wegdek

Omstandigheden en eisen waaraan winterbanden dienen te voldoen :
koud weer
besneeuwd wegdek
glad wegdek (ijzel)
Lagere snelheden

Eigenschappen :
Profiel : De profielblokken zijn voorzien van talloze fijne gekartelde lamellen (zie foto). Het effect hiervan is best te vergelijken met dat van een duizendpoot: talloze kleine rubberblokjes “grijpen” bij lagere snelheid elke oneffenheid op een glad bevroren of besneeuwd oppervlak, teneinde een maximale grip te waarborgen.

Rubber : De elasticiteit van het rubber van normale banden neemt sterk onder circa 7°C. Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling op basis van silica, die ervoor zorgt dat de rubber ook zacht blijft wanneer het koud is

allseason.png

allseason band

All Season banden zijn niet nieuw, maar hun bekendheid in Europa krijgt pas de laatste jaren meer aandacht. Bij de productie van een All Season band tracht de fabrikant een product op de markt te brengen, dat zo veel mogelijk de goede eigenschappen van een zomer- zowel als winterband bevat.

Omstandigheden en eisen waaraan ze dienen te voldoen :
koud én warm weer
alle soorten wegdek
alle snelheden

Eigenschappen :
een gelijkaardig profiel aan dat van een winterband, maar meestal met iets minder lamellen
hardere rubbercompound voor meer rendement